DUYURULAR
Konferans: Arnavutluk Meclis Başkan Yardımcısı Shpëtim Idrizi: Çameria Sorunu Tüm Duyurular
01
ŞUB

KONFERANS

 

SHPËTIM IDRIZI

(Aravutuk Meclis BaşkanYardımcısı)

 

"GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇAMERİA SORUNU"

27 Ekim 2016, Perşembe, Saat 17.00

Yer:

Yıldız Teknik Üniversites

Davutpaşa Kampüsü

İktsadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Prof. Dr. Murat Demicioğlu Konferans Salonu

Ulaşım: Metro Davutpaşa durağı; veya Cevizlibağ'dan 41AT nolu otobüsle İİBF durağı

 

Shpëtim Idrizi’nin BALKAR’da “ÇAMERİA SORUNU” üzerine konuşması:

Arnavutluk Cumhuriyeti Meclis Başkan Yardımcısı, milletvekili ve Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partisi (PDIU) başkanı Shpëtim Idrizi Yıldız Teknik Üniversitesi Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi (BALKAR)’da bir konuşma yapmak üzere 27 Ekim 2016 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesini ziyaret etti. Sayın Idrizi Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü adına Rektör yardımcısı Prof. Dr. Yücel Şahin, BALKAR Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Aydın tarafından karşılandı.

Konferansa yoğun bir öğrenci katılımı, basın yayın kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Sayın İdrizi konuşmasında özetle şu noktalara değindi:

Idrizi: 27 Haziran Çemeria Soykırımını anma günü

27 Haziran 1944 tarihinde Yunan milliyetçi örgütü EDES ve lideri Zervas tarafından Yunanistan’ın kuzeyinde Adriyatik ile Arnavutluk sınırlarına yakın bölgede yaşayan Müslüman Çam Arnavutları katledilmeye başlandı. Halkın yüzde yirmisi katledildi, geri kalanı Arnavutluk’a tehcir edildi. 1994 yılında Arnavutluk hükümeti “27 Haziran” gününü “Yunan şovenistler tarafından Çameryalı Arnavut halkına yapılan soykırımı anma günü” olarak kabul edildi.

Sayın Idrizi’ye göre Yunanistan, bölgeyi ele geçirdiği 1913 yılından itibaren 1945 yılına kadar sistemli bir katliam ve etnik temizlik politikası uyguladı ve buradaki Arnavut varlığını ortadan kaldırdı. Bu nedenle bu dönemi soykırım olarak değerlendirmektedir.

Kendisi de aslen Çamerialı olup babaannesinin Margariti bölgesinden tehcir edilen Müslüman Arnavutlar’dan olduğunu belirten İdrizi, babaannesine atıf yaparak, tehcir ve katliama maruz kalmalarının iki nedene dayandığını, birincisinin Müslüman olmaları, ikincisinin de Arnavut olmaları olduğunu belirtti.

Çameria’lı Arnavutların şimdiki Arnavutluk nüfusunun onda birini oluşturduğunu belirten Idrizi, Enver Hoca dönemi Arnavutluk’unda Çamerialıların dışlandığını ve eğitim imkanları verilmeyerek devlet kademelerinde yükselemediklerini, ancak ülkede Sosyalizmin yıkılışından sonra bu konunun gündeme getirilmeye başlandığını söyledi. Yunanistan’ın baskısı üzerine Arnavutluk’un Çameria soykırımını fazla dile getiremediğini, fakat son yıllarda Arnavutluk’taki tüm partilerin bu meseleye programlarında yer verdiklerinin altını çizdi.

Idrizi: Yunanistan özür dilesin.

Son dönemde meselenin Avrupa Birliği’nin de gündemine getirildiğini belirterek günümüzdeki taleplerinin evrensel insan hakları çerçevesinde şunlar olduğunu belirtti:

-          Yunanistan’ın Çameria soykırımını tanıyıp özür dilemesi,

-          Madurlara tazminat ödemesi,

-          Çameria Arnavutlarının topraklarına geri dönmesine izin vermesi,

-          Çamerialılardan kalan tarihi mirasa sahip çıkılarak korunması.

Son olarak sayın Idrizi kendisinin ve partisinin bu çerçevede yaptığı çalışmaları anlattı.

Öğrencilerin yoğun ilgisi altında devam eden toplantının tartışma kısmında sayın İdrizi uzun süre öğrencilerin sorularını cevapladı. Toplantı sonrasında sayın İdrizi’ye plaket verilerek teşekkür edildi.